Achtergrond

Veel ouderen merken dat hun sociale netwerk steeds kleiner wordt, door ziekte en/of verlies, maar vooral omdat de bewegingsvrijheid beperkter wordt. De iPad is heel geschikt om laagdrempelig sociaal contact faciliteren, en biedt op die manier een prachtige mogelijkheid om bij te blijven in de maatschappij. Zeker in de stad, waarin men elkaar nauwelijks meer kent, hebben wij als doel de brug tussen jong en oud te slaan. Hierin werken wij o.a. samen met een aantal stadsdorpen.  We geloven dat dit contact tussen gelijkgestemden – ondanks het verschil van een aantal generaties – veel kan toevoegen voor beide partijen.

De basis van Spraakvaak is twee keer per week contact via de iPad (“Facetime”), tussen een jongere en oudere deelnemer. Wij zorgen voor een juiste match. Naast het iPad contact is het doel eenmaal per 2 weken een fysiek contactmoment te organiseren – denk aan een kop koffie of een concertbezoek. De duur van het experiment is 4 maanden, meedoen is geheel vrijblijvend.

Op langere termijn verwachten we daarnaast dat een jongere jou kan helpen met klusjes zoals boodschappen, computerproblemen, of het online boeken van een vakantie. Andersom, als je dit leuk vindt, zouden veel van onze jongeren het ook waarderen om advies te krijgen. Zo heeft een van onze oudere deelnemers, ons waardevol advies gegeven hoe bepaalde planten te verzorgen (zijn hobby), en een andere deelnemer heeft kritisch gekeken naar een essay (vanuit haar achtergrond als academicus).